Natuurlijk was ik ad rem genoeg om hem van repliek te dienen en uiteindelijk hadden we elkaar altijd nodig en ging het in een gemoedelijke sfeer. Hij nam nooit een blad voor zijn mond en trok die niet alleen open tegen ‘zuiderboeren’, maar even zo vrolijk tegen het management, al deed hij dat laatste altijd wel met een soort ‘boeren’ slimheid. Hij had naadloos gepast in het korps zuiderboeren. Daarom was hij ook uitermate geschikt de O.R. te vertegenwoordigen, waar hij het altijd voor de zwakkere opnam. “Kijk”, dan kan ik het goed hebben als ze mijn afkomst olijk naar beneden willen trekken.
Sparta was een eliteclub en Feyenoord gewoon van het volk plaagde hij altijd. Ach ja en als de elite ‘Schopt Poten, Armen Tot Appelmoes’ inhoudt, kan ik me daarbij verzoenen, want vroeger zag het elitaire korps rond het Stadhuis, Zuid nog nauwelijks.
Nog erger, ze verloochenen zelf hun moederstaal ‘Rotterdam – The Hague Airport’. Hopen dat de ‘Heek’ in hun strot blijft steken. Pff, Den Haag mooi ‘dorp’ achter de duinen. Den Haag heeft van oudsher nooit stadsrechten gehad. ... Den Haag kreeg in 1806 van koning Lodewijk Napoleon en in 1810 van keizer Napoleon de eretitel stad.
Uiteraard vraag je je af waarom we toch boerenzij heten. Uitgestrekte landerijen zijn er niet meer en de enige zuurstof betrekken we uit het Zuiderpark, dat trouwens het grootste park van Nederland is… leuk weetje, maar ons hoor je niet pochen. En voor de rest is er nog weinig landelijks te bekennen omdat al het landelijke opgeofferd moest worden aan de zucht van expansie van Rotterdam. Kijk het Kralingsebos is een bos, net zoals het Lage Bergsche bos. Noemen wij dan hen bosboeren?
Polders van Charlois en Pendrecht voorheen nog zo olijk bewoond door pijp rokende boertjes met klossende houten schoentjes, grote en kleine steeën verdwenen. Grote stukken sappig groen land begraasd door loom kijkende koeien en staart zwiepende paarden. Alles wat maar iets herinnerde aan de mooie boerenzij werd genadeloos opgepeuzeld door de veelvraten van het noorden.
In toom houden, want ben ik eerlijk tegenover mezelf… heb ik niet meegedanst in de euforie van de ‘grootst gegraven haven’, de grootste havenstad van de wereld??
Jawel, ik heb al eerder vermeld dat ik enige jaren de rol van Sinterklaas heb gespeeld, maar speel ik nu niet de ‘schijnheilige? Ben ik niet razend trots op het herstelde Rotterdam van de naoorlogse dagen? Volmondig “JA!”
Maar beste neerbuigende stedeling die zo geringschattend het woord ‘boerenzij’ hanteert alsof dat geldt als een achtergebleven onderontwikkeld gebied, wat is Rotterdam zonder Zuid?? H E L E M A A L niets!
Want vertel me nou eens even haarfijn ook maar iets dat het volgende onweerlegbaar zou kunnen weerleggen?
Waar ligt die grootste gegraven haven nou precies? Aan welke zijde van die mooie rivier liggen nu eigenlijk de echt grote industrieën. Waar woonden nu eigenlijk die vele handen die door keihard niet ‘lullen maar poetsen’ de stad maakten tot wat het is geworden en waarvoor kostbare vruchtbare grond werd prijsgegeven om daar die noeste arbeiders onderdak te kunnen bieden?
Ten zuiden van onze grote rivier hadden we al de Hei of de Heij, maar dat ooit een schaapherder zijn kudde liet grazen op het allereerste Burgerluchtvaart vliegveld dat konden ze in het stadse niet eens dromen.
Zoals eerder gememoreerd, we moesten ook ademhalen en aangezien we alle soms ook vuile industrie door de strot geduwd kregen, was het niet onverstandig veel bomen de gelegenheid te geven zuurstof te produceren. En zo geschiedde op zijn Rotterdam-Zuids. En niet zomaar een ‘bosje’, hè. Nee, wacht even, het is geen sierpark, het is een gebruikspark!!! Tja die boerenzijers weten drommels goed het nuttige met het aangename te verenigen!
En verdraaid ze hadden het door aan de stadskant! Voor feesten en partijen moet je aan de boerenzij zijn, ja toch? In Kralingen hadden ze een popfestival in 1970. Man, man ze praten er nog over, want ja daarna viel er nergens meer over te praten.
Alles ging naar Zuid ...
Vanaf 1988 jaarlijks, dus alweer 30 keer, Metropolis Zuiderpark. Heb gehoord dat Schooneberg, Pearle en Specsavers overuren rond de stadsdriehoek maken omdat ze daar allemaal scheel van jaloezie zijn. En kijk maar goed ‘rechtermaasoeverlingers’ evenementenhal Ahoy wordt alwéér uitgebreid. Maar kom gerust, we zijn genereus en zeggen nog steeds “Goei’n morg’n en Gnavond” tegen alle niet-boeren of noorderbur’n! Veel plezier, jammer dat jullie Piccolo theater er niet meer is. Was ook best geinig, als je tenminste met enkele tientallen plezier wilt hebben.
Nou ja, het gevaar bestaat dat je op een gegeven moment helemaal door gaat slaan en dat het idee zou kunnen ontstaan dat er enige aversie heerst ten opzichte van het Noordelijke deel van onze prachtige stad, want dat is het! Want laten we eerlijk zijn! Sta je op het perron van Metrostation Rijnhaven en kijk je noordwaarts eh en een tikkie westwaarts dan zie je toch die prachtige adembenemend hoogbouw met dat trotse meesterwerk gebouw ‘Rotterdam’? De Maastoren tot nu toe met 165 meter het hoogste gebouw van Nederland. De tranen springen je in de ogen, dat hebben ze toch maar mooi voor elkaar in Noord. In Noord? In Noord? De Wilhelmina pier is Zuid! Wat ben ik af en toe toch een kokosmakroon!!!
Nou ja, steek je een positief bedoelde hand uit naar de overzijde en dan blijkt dat je het nog steeds over de boerenzij hebt ...! Wil je de strijdzeis begraven en royaal zijn, lijkt dat nog redelijk moeilijk te zijn.
Ach de uiteindelijke waarheid is dat er, helaas, nog maar weinig echte praktiserende boeren op Zuid wonen, tenzij ze van origine uit de Noordelijke en Zuidelijke provincies vanwege de industrialisatie en te kort aan arbeidskrachten ooit een nieuw thuis vonden, grotendeels op zuid. Wat mij persoonlijk betreft is het een geuzennaam, want men mag van alles tegen me roepen. Mijn hart ligt op Zuid. Jarenlang was ik genoodzaakt te fietsen door de Maastunnel naar de roerige Westblaak (om wat ontwikkelingswerk te verrichten) om tijdens de spits of te middernacht vanwege het shiftwerk of zelfs pas de volgende morgen vanwege overwerk weer huiswaarts te keren. Het eerste kwartier was nerveus, maar eenmaal via de roltrap naar boven gekomen bij het Ponserpad, viel de druk weer weg. Via Doklaan, Grondherendijk de Zuidhoek zo naar de Schulpweg en dan voel je je alweer een heel klein tikkeltje Boerenzijer. Daar zijn nog dijkhuisjes en op de kruising enkele boerderijen. Ze hebben een prachtige Centraal Station in het altijd openliggende Noorden en het beste deel daarvan ligt ondergronds. Daar is het Metrostation. Daar rijden Metro’s die je binnen no time aan de boerenzij brengen. Heel geruststellend.
Wat we aan de boerenzij jaren geleden met bewondering hebben gadegeslagen, ik persoonlijk vanaf de Doklaan, was de bouw van een aardige uitkijktoren, net aan de andere kant van het water. Licht geamuseerd hebben we met de handen op de rug staan kijken naar dit stukje, toegegeven, fraaie werk. We hebben soms onze ‘boeren’ petje gelicht om ons vragend op het achterhoofd te krabbelen wat men nu eigenlijk beoogde met dat slanke object. Braaf hebben we de finishing ‘touch’ afgewacht en we hebben de ontwikkelaars van harte het succes gegund. Pas later begrepen we het, toen we met een brede grijns vanaf relatief grote hoogte onze blikken over de wonderschone boerenzij konden laten dwalen. Het Charloisse Hoofd, de Wilhelminakade met de vertrekhallen. We geven het helemaal toe, een slimme zet met het vizier op de toekomst gericht, want we kunnen nu niet alleen van de Rijnhavenkant, maar ook van de stadse kant de boerenzij, de Wilhelmina pier in al haar glorie bewonderen. Je ziet weliswaar geen boer, maar je ziet er heel veel! In tegenstelling tot wat je achter je ziet … geen ene m…! En ach dat mastje is natuurlijk allang overtroffen door de bouw op voornoemde Wilhelmina pier. Ga je daar op de daken staan, dan kijk je vanzelf door die echt grote hoogte … op de hele rechtermaasoever...... neer! Ja toch?
Laat de boeren maar dorsen zei mijn vader altijd. Laat ons inderdaad maar. We doppen onze eigen boontjes en nu nog even wat goed woningbeleid op Zuid en we hebben de schaapjes helemaal op het droge. De Kop van Zuid was een leuk begin, maar er is nog genoeg te doen…. Stadhuis!
Boer Arij of Ai, zo u wilt.